(Félre)Tájékoztató Központból - Hazugsággyár lett

 

A 2020. 08.27-i Képviselő-testületi ülés felvételét a lakosságot félrevezető - hamis - feliratokkal ellátó LadányTV szerkesztősége több, mint 10 napja nem válaszol egyesületeink észrevételeire és javaslatára.

A városlakók részletes tájékoztatása érdekében teljes terjedelmében közzétesszük a szerkesztőségnek és a polgármesternek eljuttatott levelet.

 

A jól fizetett provokátor cinikus szereplési vágya

 

A 10 órás testületi ülés után a LadányTV 36. heti adásában a polgármester 35 percben, a jegyző 20 percben és a főállású alpolgármester 5 percen át magyarázkodott.

Tóth Lajos polgármester adta meg az alig leplezetten cinikus alaphangot:

Ha valakinek szereplési vágya van, akkor ugyanúgy bekerülhet a városi adásba.”

A heti műsor összesen 14-szer kerül adásba, így elméletben 14 órán keresztül nyomatékosíthatják a városvezetők álláspontját a nézők felé. Az internetre is feltöltött monológok ezután korlátlanul megtekinthetők…

 

A polgármester és a jegyző nyilatkozatában 2 napirendnél eltérés tapasztalható.                          Ha a jegyző szerint a Városüzemeltető Kft. tájékoztatóját elfogadták, akkor miért állította a polgármester, hogy a testület nem támogatta?

A Városüzemeltető Kft. Felügyelő Bizottságának visszahívásáról szóló előterjesztésről a jegyző beszámolt, de a polgármester „kifelejtette”

 

A legfeltűnőbb véleményformálás a Fidesz-frakciót vezető Vadász Ferenc főállású alpolgármesteré volt, aki laptopjába mélyedve provokatív „véleményt” olvasott fel. Az önmagával is ellentmondásba keveredő pártkatona már az első mondataival hiteltelenné vált:

Idézet: „…10 órás testületi ülésen vagyunk túl. Nem azzal van a baj, hogy sokáig tartott és érdemi tárgyalások történtek és érdemi viták zajlottak az ülésen, hanem szerintem ez méltatlan az Önkormányzathoz… ennek a 10 órás ülésnek az értelme… sajnos megkérdőjelezhető. Ez annak köszönhető, hogy vannak olyan képviselők, akik lusták felkészülni…

A fogalmakat legelőbb magában kellett volna tisztáznia, majd azután konkrét állításokat megfogalmaznia a nyilvánosság felé.

Ha érdemi viták zajlottak, akkor miért volna értelmetlen az ülés és miért volna méltatlan az Önkormányzathoz?

Indoklásnak szánt provokációja csak alattomos konspirációs teória a - meg nem nevezett, de "tudjukkik" - felkészülni is lusta képviselőkről.

 

A városvezetés határozta meg a Testületi ülés hosszát azzal, hogy közel 30 napirend volt. Csak a városvezetés lustaságából/önzéséből keletkezhettek, mert soron kívüli ülés összehívására is van lehetőség, ilyen mégsem történt. Kiemelt jelentőségű az ülés napján behozott 4 napirend, amelyek megtárgyalása - előkészítetlenségük, vagy árulkodó tartalmuk miatt - 3 órán keresztül tartott. Ezekre célzott a frakcióvezető, vagy - pontosabban - a legutolsó pillanatig visszatartott botrányos előterjesztések a televízió nyilvánossága előtt történő részletes tárgyalását szégyelli?

 

Mert nem a képviselők kérdései-véleményei, hanem ezek az előterjesztések voltak méltatlanok az Önkormányzathoz!

 

2. idézet: „…borzasztóan hosszú ülés volt, de nem azért, mert dolgozni nem akarunk,  hanem az, hogy fölösleges, időt rabló és fárasztó egy ilyenfajta… szócséplés.

Tapasztalhatták már korábban is a TV nézők, hogy négy Fideszes képviselő - követve bukott elődeiket - némasági fogadalmat tehetett, mert a meghatározó előterjesztéseknél nem szólalnak meg. Szerintük fölösleges időrablás?

A frakcióvezető nyilatkozatából megtudható, hogy ők kivételezettek…             

3. idézet: „Lehet, hogy én kedvezőbb helyzetben vagyok, hiszen részt vehetek azokon az egyeztető megbeszéléseken… amikről tájékoztatom a Fidesz frakciót, így ők is rendelkeznek az információkkal.”

 

Mérhetetlen tiszteletlenség

 

Vadász Ferenc jól tudja, hogy aránytalan helyzeti előnyben van a Fidesz-frakció: 6 képviselőjük közül 5 Püspökladányban dolgozik, míg a függetlenek  és ellenzékiek közül csak kettőnek van ladányi munkahelye, ezért a személyes informálódás munkaidőn belül ezen képviselők számára korlátozott. A telefonos egyeztetés utáni e-mail kommunikáció több napos késést is okozhat. Fennállnak továbbá mesterségesen emelt akadályok: a határidőkre hivatkozás gyakorlata és a politikai diszkrimináció veszélye.

 

Vadász Ferenc mindezekről „elfelejtette” tájékoztatni a TV-nézőket. Ez a mérhetetlen tiszteletlenség Püspökladány minden lakosával szemben.

Alkalmatlanságának bizonyítékaként az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának 50.§-át sem pontosan ismeri:

1) A képviselői munkához szükséges adminisztratív közreműködést elsősorban a Hivatal Szervezési, jogi, közigazgatási irodáján vehetik igénybe a megválasztott képviselők.                 

(2) A folyamatos közreműködést a jegyző biztosítja.                                                                   

(3) A képviselői munkához szükséges tájékoztatást a már befejezett és folyamatban lévő ügyekről a jegyző útján a Hivatal irodavezetőitől, illetve az általuk megbízottaktól lehet kérni egyeztetés után 14.00 és 16.00 óra között.

 

A képviselők között csak hárman vannak, akik rendszeresen hozzászólnak, kérdéseikre és véleményeikre válaszolni kénytelen a városvezetés: Balázs Sándor, Kiss Zsigmond és Varga Zoltán. Többször tapasztalható, hogy a reagálás hosszabb, mint a felvetés, azt igazolva, hogy az előterjesztések és a bizottsági ülések nem adtak megfelelő választ az eldöntendő kérdésekre. Ami még elgondolkodtatóbb, hogy az egyeztetések tartalmáról nem tájékoztatják, de ezekre meg sem hívják a képviselőket… Emiatt lesz az üléseken „szócséplés”? Vagy talán saját szereplésére gondolt, amikor az alpolgármesteri jelentésénél 8 percig tartó mellébeszélésében március-áprilisról szólt, nem az aktuális napokról?

 

A parancsokhoz szokott Fidesz-frakcióvezető demokrácia-tudata - nyilatkozatából is jól láthatóan - elsorvadt.      

4. idézet: „…igyekszünk minden körülményt mérlegelve meghozni a döntéseket. Láthatták a TV-nézők, hogy a Fidesz frakció tagjai egységesen fellépve nyilvánítottak véleményt.”

 

Ha minden körülményt mérlegeltek, akkor miért tartózkodtak több döntésnél?

A hirdetett egységes véleménynek ellentmondva az utolsó nyílt napirendnél Vadász Ferenc miért a Fidesz-frakciótól eltérően szavazott?

 

A LadányTV műsorait feltöltik az internetre, a Képviselő-testület munkáját bemutató videofelvételeket miért nem teszik közzé?

Miért akarják eltiltani a közérdekű információkat Püspökladány lakóitól?

 

A hivatali hatalommal visszaélés cinikus gyakorlata a városvezetőkről állít ki „szellemi szegénységi bizonyítványt”, ez már több, mint tiszteletlenség: a törvények szándékos megsértése!

 

Egyesületünk értesítette a polgármestert és a LadányTV szerkesztőségét, hogy a diktatórikus, jogsértő gyakorlatot szüntessék meg, a Képviselő-testületi ülések felvételét az interneten is tegyék hozzáférhetővé.

A CENZURA meghátrált, mégis korlátozni akarja a nyilvánosságot

 

 

A 2020.08.27-i Képviselő-testületi ülés kezdetén a városvezető - mintha semmi sem történt volna az előző ülésen - szórakoztatóipari műmosollyal köszöntötte a városi TV valamennyi nézőjét.

 

Kínosan kerülte hibás döntésének beismerését, de a bocsánatkérést is.

 

A városlakók öröme korainak bizonyult, mert szombaton 18 órakor a LadányTV felvétele komor jogi fenyegetéssel kezdődött.

A homályos fogalmazású (fehér betűs) közlemény "szerzői jogvédelmet" emleget, következményeket sejtet vagy színlel...

 

 

A városlakók korrekt tájékoztatása - és félrevezetésének elkerülése - érdekében etikai-erkölcsi elvárás, hogy a közszolgálati LadányTV a vonatkozó jogszabályokat pontosan és részletesen is közölje!

 

 

Minden idők leghosszabb Testületi ülése 

 

több, mint 9 óra időtartamú volt, a tárgyalást 3 szünet beiktatásával 4 részben folytatták le.

 

Az ülések időtartama az előterjesztő és levezető polgármesteren is múlik:

A napirendek száma csökkenthető rendkívüli ülés összehívásával, vagy egyes napirendek elhalasztásával is.
Az előterjesztések részletességével és kikézbesítés gyorsításával
A polgármesteri jelentés konkrétabb információtartalmával és szóbeli kiegészítésével
A hozzászólások időtúllépéseinek szigorításával.
A városvezetői viszontválaszok és összegzések tömörítésével.
A szünetek időkeretének betartásával.
 

Mindezekre jobban koncentrálva jelentős időtartam megtakarítható lett volna.

Az ülés felvételét szombaton 18 órától vasárnap hajnali 3 óráig nézhették (volna) meg a városlakók, majd vasárnap délelőtt 10 órától este 19 óráig.

Ez elszánt embereket is próba elé állító feladat, de a XXI. század internet technológiája lehetővé teszi, hogy bárki - bármikor - bárhol megtekinthesse, akár részletekben is.

A LadányTV minden más műsora bármikor elérhető a legnagyobb közösségi videomegosztó csatornán. Csak az önkormányzati üléseket nem tették fel valamiért - eddig - az internetre...

 

Lehetőség nyílik arra, hogy a közszolgálati LadányTV - a törvénysértő gyakorlatát megszüntetve - ezek után a közéleti információk megismerésének jogából ne rekessze ki azokat a Ladányiakat, akik nem rendelkeznek kábelTV szolgáltatással.

 

CENZÚRA  =  korlátozott tájékoztatás

 

Cenzúra ELLEN: több tájékoztatás!

 

A LadányTV-nek adott kirekesztő és gyanúsító városvezetői nyilatkozat miatt készült egyesületi vészjelzésre okkal volt várható, hogy a 29. heti TV-műsorban legalább visszajelzés érkezik. Sajnos a városvezető elszalasztotta ezt a lehetőséget. (E-mailben sem válaszolt.)

 

Emiatt Püspökladány nyilvánosságához fordulunk - minden érdeklődő ismerhesse meg városunk súlyos titkait, amelyek mérgezik a jelent és a jövőt.

 

                              Vészjelzés a városvezetőnek - NYÍLT LEVÉL

 
 

A következő hetekben törekszünk feltárni azokat az összefüggéseket, amelyeket a városvezető Facebook-nyilatkozatával általánosítások mögé bújtatott.

 

     Városvezető: "szeretjük az egyenes, nyílt tájékoztatást"

 

 

                         A TV-cenzúrával akarták álcázni a súlyos titkok sorozatát?

 

3 munkanapon belül háromféle nyilatkozat hangzott el a város vezetőjétől a 2020.06.26-i Képviselő-testületi ülés nyilvánosságáról.

Sajnos több, mint egy hét telt el, amire hitelesen rekonstruálni lehetett a történteket.

 

1. Az ülésen kiderült: nem kérdezett meg minden képviselőt , hanem lakossági "panaszok" miatt hozott tiltó döntést. Úgy gondolta támogatja a testület többsége: "Ezért döntöttünk így. Lehet rajta természetesen változtatni, tiszteletben tartom a testület állásfoglalását e tekintetben."

Kijelentései bizonyítják: önhatalmúlag döntött és a változtatáshoz nem volt joga... mert van a testületi ülés közvetítéséről érvényes határozat: 84/2017. (VI.29.)

A lelkismereti állapota már a nyilatkozata közben megváltozhatott, mintha tudatosult volna benne a polgármesteri esküje:


"Magyarország törvényeit betartom és másokkal is betartatom."

 
 
A 2010. évi CLXXXV. (Médiatörvény) 83. §-a tartalmazza a közszolgálati médiaszolgáltató feladatait, többek között:

a társadalmi és kulturális értelemben átfogó médiaszolgáltatás nyújtása a lehető legtöbb társadalmi réteghez és kulturálisan elkülönülő csoporthoz, illetve egyénhez kíván szólni.

Kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás.

Az egyes eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás,

az Országgyűlés, a kormányzati és önkormányzati szervek, az egyházak, a pártok, az érdekképviseletek, társadalmi szervezetek és állampolgári közösségek tevékenységének bemutatása, működésük nyilvánosságának biztosítása.

A helyi közszolgálati médiaszolgáltatásnak további feladata:

ismerteti a mindennapi élettel összefüggő azon tényeket és eseményeket, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot.

 

A városvezető intézkedéseit nem vezérelheti egyes városlakók kritikája, csak a teljes lakosság szolgálata. A szabad véleményalkotás minden Ladányi állampolgár egyetemleges joga.

Bekiabálással, üzengetéssel, kivételezéssel nem lehet vezetni a várost. A hivatkozott, - de be nem mutatott - lakossági levelekre a törvényi rendelkezések ismertetésével kellett volna válaszolnia.

 

2. Indoklásában a Szervezeti és Működési Szabályzatra is hivatkozott: "...nem tartalmaz konkrét pontosítást, hogy milyen formában kell a testületi ülést közhírré tenni. A testületi ülés nyilvános, időben meghirdetésre került..." 

 

Sajnos nem valósághű az a kijelentés, hogy időben meghirdetésre került, mert a Képviselő-testület összehívásának módját a helyi Alaptörvény (SzMSz) 4. pontja így határozza meg:

10. § (1) A Képviselő-testület meghívóját a tervezett írásbeli előterjesztésekkel együtt a képviselő-testületi ülés napjától visszafelé számított 6. nap, sürgősségi napirend és a soron kívüli ülés napirendje esetén előző nap 16.00 órájáig kell kézbesíteni úgy, hogy az ülés időpontjáról 16.00 óráig elektronikusan értesítést kell küldeni.

 

Bizonyított tény, hogy 2020.06.22-én hétfőn - csak 4 nappal előbb - került a Meghívó az Önkormányzat honlapjára. De még ennél is súlyosabb, hogy csak az ülés után, 06. 29-én hozták nyilvánosságra a módosított napirendeket és bizottsági határozatokat is tartalmazó "frissített" meghívót....

 

A LadányTV feladatával kapcsolatos súlyos tévedését az SzMSz 5. pontja cáfolja, amely az ülések nyilvánosságáról szól: 

12. §  (2) A nyilvános ülésen a hallgatóság - ideértve a tömegtájékoztatási szervek képviselőit is - csak a kijelölt helyeken foglalhat helyet, és az engedély nélküli véleménynyilvánítás bármely formájától tartózkodni köteles. A Képviselő-testület ülésén a tömegtájékoztatási szervek munkatársai tevékenységükkel nem zavarhatják a testület munkáját. A 25. § (1) bekezdésének d) pontja szerinti intézkedés e személyekkel szemben is foganatosítható.

A városvezetőnek mégis feléledt a törvényismerete, mert a Testület ülésén a nyilatkozatát így fejezte be:

"Semmilyen formában nem kívánjuk a lakosság tájékoztatását csorbítani. Minden tekintetben állunk rendelkezésre, minden szinten."

 

Tájékoztatjuk Püspökladány lakosságát, hogy a helyi televízió távolmaradása súlyos jogsértés - kötelességszegés - volt! Az Önkormányzat és az Intézmény is megsértette a vonatkozó törvényeket és határozatokat.

 

Az események részletes megismerése után még sajnálatosabb a városvezető 2020.06.30-i nyilatkozata a LadányTV-ben, a felvétel megnézhető:

 

www.youtube.com/watch?v=kDbPdKQQdYw

 

"Az hogy a televízió távol maradt a legutóbbi testületi ülés nyilvános ülésétől... nyilvános ülés volt. Úgy tudom, hogy erről a Napló is beszámolt, holott nem volt jelen. Ezután is a televízió amire kíváncsi, természetesen állunk rendelkezésre. Gondolom a televízió is nyitott minden fontos történés nyomonkövetésére és erről tájékoztatást nyújt."

Ezek a mondatok a médiatörvény félreértelmezését jelentik: A megyei, országos média tudósíthat egy eseményről úgy, hogy nem, - vagy csak néhány percig - jelenik meg. A helyi közpénzből fenntartott médiának ez nem "kíváncsisága", hanem kötelessége!  A városvezetőnek nem "gondolni" kell, hanem utasítani, mert a LadányTV minden fontos történést nyomon követni köteles.

 

A példátlan törvénysértés, továbbá a kirekesztés - gyanúsítás - "árok ásás" miatt civil szervezetek NYÍLT levélben fogalmazták meg kritikáikat és javaslataikat.

 
 
Folytatás hamarosan...
 
 

Miért titkolják a 6 - 6 arányú szavazást a GESZ bűnügyben?

Média - ellen - hatás

 

A ladányi emberek heves indulatát és kritikáját kiváltó - a tájékozódás joga elleni - merényletkísérlet eseményei időrendben:

 

2020.06.26. 9.00:  A LadányTV nem jelent meg a Képviselő-testületi ülésen

                           Képviselői kérdésre a polgármester kétféle magyarázatot adott: 

                                A Szervezeti és Működési Szabályzat nem írja elő a Testületi ülés közvetítését, az ülés nyilvános.

                               Több lakos kifogásolta, hogy túlságosan hosszúra nyúlnak a ülések...

                  12.53: A Mi Püspökladányért Egyesület Facebook-ján megjelenik egy RENDKÍVÜLI HÍR:

                                ... a polgármester... KITILTOTTA A MÉDIÁT a mai, és az elkövetkezendő testületi ülésekről!

                 

                  22.58: Ráczné Fekete Ilona képviselő a Facebookon ezt valótlan állításnak minősítette:

Kedves Püspökladányiak!  Ne üljünk fel mindennek! Vannak akiknek érdeke valótlan állításokkal hergelni a lakosságot! (Ahogyan hetek óta hamis híreszteléseket generálni!) Nem lett kitiltva a Ladány TV a testületi ülésről! Nincs semmiféle titok, tudtommal nincs mit titkolnia a testületnek! Minden ülés nyilvános, szabadon látogatható bárki által!

Polgármester Úr napirendi pontonként fogja tájékoztatni a ma született döntésekről a lakosságot a jövő heti friss adásban! De mindenki tudja, látja, hogy hetente hírt adott eddig is a heti történésekről, aktualitásokról. Biztosra veszem, hogy vannak képviselők, csoportok, akik maguk is fogják tájékoztatni a lakosságot, a saját értelmezésük szerint, ahogyan ez ma délután is történt, és már korábban is volt rá példa! Ne üljünk fel mindennek!

 

           Azonnal beindultak a Facebook-ozók. Kérdéseiket és véleményeiket is nevükkel vállalták!

 
 

2020.06.27. 12.04: Ráczné Fekete Ilona képviselő a Facebookon próbálta magyarázni álláspontját:

"Kedves nekem és engem támadók! Álljunk meg egy pillanatra. Nem én döntöttem úgy, hogy a média nem lesz meghíva. Én az az ember vagyok, aki egyáltalán szólok Önökhöz, a saját magam döntése és igazságérzete miatt, és próbálom megvilágítani másik oldalról is a tegnap történteket, ami ekkora port kavart. Sokuknak igaza van, és sokan félre viszik a dolgokat. És van amit kikérek magamnak! Csak azért, mert most az én posztom alatt lehet dühöngeni, ne velem személyeskedjenek! Szívesen elolvasom mindenki véleményét. És van nekem is, higgyék el. Eddig is volt és ezután is lesz! Az álhír az az, hogy a média ki lett tiltva és az önkormányzat titkolózik. Minden szervezet maga dönti el, hogy hívja-e a sajtót avagy nem az eseményére. Az önkormányzat most nem élt ezzel a lehetőséggel, a média valóban nem lett meghívva, ahogy személy szerint senki sem, mégsincs senki kitiltva, hiszen nyilvános az ülés. A testület, a bizottságok a veszélyhelyzetet követően azonnal össze lettek híva. Egész héten, minden nap ezek zajlottak. Személy szerint nem gondoltam, hogy ekkora visszhangot vált ki ez a döntés, de mindenképpen szorgalmazni fogom az újbóli átgondolását és jelezni a lakosság markánsan megnyilvánuló hiányérzetét! És sem titkolózási szándék, sem a lakosság kihagyása nem volt a cél, csupán annyi, hogy más módon kapjon tájékoztatást a lakosság! Azt azonban mindenki nézze már meg, kinek és mit hisz el. Keltsük a feszültséget.... Mennyivel jobb így élni ebben a városban, nem? Miért kell azonnal támadni? Miért van erre szükség? Nem volt még ebből elég? Ja, hogy ez politika? Én eddig is mindennek tartottam magam, kivéve politikusnak! - reagálva egy kommenthez. Maradtam átlagember, aki sokat dolgozik és a rendelkezésére álló információkat megosztja az olvasóközönséggel! Egy dolog még eszembe jutott: sokan és sokszor megkérdőjelezték már a Ladány TV szükségességét, a nézettségét, véleményezték, hogy alacsony, "nem ér ennyit" amibe az önkormányzatnak kerül, stb. Nos mindezek fényében, ami tegnap óta megy, ez immár nem kérdés. Nagyon sokan követik és várják az adásait. Minden döntéshozó számára fontos visszajelzések ezek!"

 

                 12.09: Ráczné Fekete Ilona képviselő közzétette az ülés napirendjeit és döntési arányait:

A tájékoztatás nem teljes körűen sikerült, mert a zárt ülésen részletezett bírósági ügyről hozott döntés eredményét nem tette közzé. (van mit titkolnia a testületnek?)


                 13.14:  A Püspökladány Jövőjéért Egyesület honlapunkon közzétette állásfoglalását:

Képviselő-testületi határozat szabályozza az ülések közvetítését. (Lásd lentebb: Kinek a szándéka az eltitkolás?)

 
 

A "Facebook-forradalom" nyilatkozatra késztette a polgármestert:

www.facebook.com/T%C3%B3th-Lajos-polg%C3%A1rmester-P%C3%BCsp%C3%B6klad%C3%A1ny-108669560525087/

 

2020. 06. 27. 14.59:

TISZTELT PÜSPÖKLADÁNYIAK!

Sokak által – közéjük tartozom én is - rég várt napra ébredtünk tegnap a tekintetben, hogy a veszélyhelyzet megszűnte után újra ülést tarthatott képviselő testületünk. A tárgyalást időben hirdettük, honlapunkon közé tettük a tárgyalásra beterjesztett szakanyagokat is. Az előző napokban véleményezték, javaslatokkal egészítették ki előterjesztéseinket a szakbizottságaink is.
Tegnap aktuális ügyekben fontos döntéseket hozott testületünk a teljes nyilvánosság mellett – néhány kivételtől eltekintve egyhangú vagy közel egyhangú állásfoglalás mellett (a pontos kimutatás is nyilvánosan fellelhető!). Bárki jelen lehetett két, SZMSZ-ünk szerint zárt ülésen tárgyalandó téma kivételével (egyik folyamatban lévő, örökségként ránk maradt bírósági ügy,  a másik pedig fellebbezés kezelése korábban hozott egyedi döntés kapcsán).
Az előzetesen tervezettekhez képest további három, időközben készült előterjesztést is felvett testületünk napirendre alapos indoklás mellett –  ezekhez semmilyen kifogás nem érkezett.
Két képviselőtársam az ülés elején elégedetlenségét fejezte ki azért, mert nem voltak jelen az egyébként bárki számára látogatható, nyitott tárgyalásainkon a Ladány Televízió kamerái. Bármely más sajtóorgánum is jelen lehetett volna – nem tartották fontosnak. A legutóbbi, 2020 február 27-én tartott nyolc és fél órán át tartó testületi ülésünk teljes egészében leadott anyaga kapcsán sok elmarasztaló vélemény érkezett többek között hozzám is. „Követhetetlen, szükségtelen, áttekinthetetlen, nem informatív, egyeseket az ingyenes tv-s szereplés motiválja” – idézem a leggyakoribb jelzőket és megállapításokat. Ha vágott tartalmat tett volna közé a televízió, akkor manipulációval vádolták volna. Tipikus eset, tudják „ha van sapka a fején, azért, ha nincs azért…”.    Ezért nem tartottam fontosnak egyetlen sajtóorgánum invitálását, bár ha felvétel készült volna, a mostani valóságtól elrugaszkodott fantáziálások könnyebben cáfolhatóak lennének. Így is cáfolhatók, mert a jelenlévők emlékeznek a valós történésekre…

 

Amennyiben mégis jelentősebb érdeklődésre tartanak számot majdani testületi üléseink, magam részéről

nem látom semmilyen akadályát

a „hagyományőrző, régi rossznak minősített gyakorlat”, a tv-s közvetítés visszaállításának (már hallom előre, azt a döntést is kritizálni fogják!). Több településen korábban sem volt és most sem gyakorlat a testületi adások vágatlan közzététele.
Tegnap beszámoltam az elmúlt közel négy hónap történéseiről, a veszélyhelyzet alatt végzett munkánkról. A nyolc oldalas írásos tájékoztatómat közel tíz perces szóbeli kiegészítéssel bővítettem. A veszélyhelyzet alatt 43 db polgármesteri határozatot hoztam, valamint 4 db rendelet került megalkotásra illetve módosításra (ezek városunk honlapjára folyamatosan felkerültek, jelenleg is elérhetőek!). Az illetékes kormányhivatal ez idáig egyetlen esetet sem kifogásolt, korrekciós javaslatot sem tett. Köszönetet mondtam mindazoknak, akik az elmúlt hónapok egyedi szituációiban saját területén helyt állt, tisztességesen és eredményesen tette a dolgát (beleértve képviselő testületünk tagjainak túlnyomó többségét is!).
Beszámolómhoz a testület tagjai részéről érdemi kifogás nem érkezett, azt elfogadták. Hozzáteszem, az elmúlt hónapokban heti rendszerességgel beszámoltam az LTV képernyőjén és a hivatalos facebook felületemen a köz érdeklődésére számot tartó történésekről – a lakossági visszajelzések igen nagy számban túlnyomó többségében pozitívek voltak. Tegnap is szóba hoztam… cselekedeteink, döntéseink még a legjobb hozzáállás mellett is magukban hordozzák a HIBÁZÁS lehetőségét – fokozottan kiemeltem ezt a saját vonatkozásomban. Ezért tartom biztosabbnak a kollektív mérlegelés esetleges viták során megszülető döntéseket, ezért vártam a testületi üléseket és az ott meghozott döntéseket!
Ülésünk véget sem ért, valaki már a befejezés előtt szokatlan és főként igaztalan hecckampányba kezdett – folytatásaként az előző napokban, hetekben folytatott alattomos híreszteléseknek, melynek az égvilágon semmilyen igazságtartalma nincs („a polgármester lemondását fontolgatja; egyes képviselők családtagjaihoz kötött gerinctelen vádaskodások; a közterület felügyelő kirúgása; politikai tisztogatások és egyéb képtelen megállapítások”). Annyira kisstílű és minden valóságalapot nélkülözőek ezen tartalmak, hogy nem is reagáltunk ezekre és én a későbbiekben sem leszek részese az ilyen ”sárdobálásnak”.
A dolog mögött az állhat, hogy néhányan sértve érzik magukat a korábbi évek negatív folyamatainak haszonélvezői közül. Amint a választások előtt ígértük, igyekszünk gátat vetni a korábbi időszakban sokak által kifogásolt törvénytelenségeknek, a közéletet jellemző, városunk számára oly sok kárt és hátrányt eredményező csatározásoknak. Október óta tesszük a dolgunkat, igyekszünk nehéz örökségünket lépésről lépésre kezelni sokak szerint nem is eredménytelenül. Természetesen igen szűk mozgásterünk van, de a nyitottság és átláthatóság mentén lépésről lépésre haladunk, miközben városi közéletünket a nyugodtság és kiszámíthatóság jellemzi. Ez az állapot bizonyos körök céljait nem szolgálja, számukra vélhetően nem elfogadható. Szóval közös tennivalóink helyzete a dolgos hétköznapoknak köszönhetően sokak véleménye szerint jó irányba mozdultak el. Én ennél szigorúbb vagyok, a változások ütemével gyakran elégedetlen vagyok!
A tegnap történéseiről jövő hét elején részletes tájékoztatással szolgálunk! Továbbra is hiszek a ladányi emberek közös problémáinkhoz való jó szándékú hozzáállásában és cselekvő közreműködésében!                                           

                                                                                                              Üdvözlettel: Tóth Lajos polgármester

 

 

A kiemelt szövegrészek értelmezése és megtárgyalása a következő időszak kiemelten fontos feladata.

Folytatása következik...

 

Kiknek a szándéka az eltitkolás?

 

Az Önkormányzat 2020. június 26-án nyilvános ülést tartott, amelyen nem jelent meg a Városi Televízió, így nem készült felvétel a megdöbbentő tartalmú napirendeket is tárgyaló Képviselő-testületi ülésről. (Az érdeklődő állampolgárok nem nézhetik meg a kábelTV-n a vészjósló eseményeket és határozatokat.)

 

Balázs Sándor képviselő kérdésére Tóth Lajos polgármester kétféle magyarázatot adott a Városi Tv távolmaradására: A Szervezeti és Működési Szabályzat nem írja elő a Testületi ülés közvetítését, az ülés nyilvános, bárki megjelenhet...

Több lakos kifogásolta, hogy túlságosan hosszúra nyúlnak a ülések...

 

A legkorábbi fellelhető dokumentumok szerint 2002-től közvetítette a városi TV az önkormányzati üléseket. (Az emlékezetben 1999-től két helyi TV is közvetítette). Történt már, hogy felvették az ülés eseményeit, de indoklás nélkül nem adták le. (2010. szeptember)

 

Bárki ült a polgármesteri székben -  a lakosság egészét tájékoztatta a Városi Tv által.

 
 
A tájékozódás joga a közösséget, azaz a médiát használó közönség egészét illeti meg, azokat, akik e joguknál fogva követelhetik – a sajtószabadsághoz hasonló erejű jogként – a megfelelő tájékoztatást és az egyes véleményekhez való egyenlő, azonos feltételekhez kötött hozzájutást.  - /KÖZSZOLGÁLATI KÓDEX - A magyar nemzeti közszolgálati médiaszolgáltatás alapdokumentuma/
 

Ez az állampolgári jog nem biztosított, mert

1. az ülések munkaidőben történnek, így a lakosság többségét kirekesztik a részvételi jogukból.
2. az ülésterem befogadóképessége alkalmatlan az "azonos feltételek közötti hozzájutás" teljesítéséhez.
 

A tiltó intézkedésről a Képviselő-testület határozatot nem hozott. Nem volt előterjesztés és bizottsági állásfoglalás sem.

 

Változatlanul érvényben van a 84/2017.(VI.29) határozat:

www.puspokladany.hu/kozadat/kepviselo_testulet/kivonatok/2017/2017_06_29.pdf

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete felkéri a Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum intézményvezetőjét, hogy a lakosság egységes és minél teljesebb tájékoztatása érdekében az intézmény az önkormányzati ülések felvételeit szombaton 18 órától, vasárnap 10 órától vetítse le.

 

 

A Testületi ülés eseményeinek ismertetése részletes tájékozódás után lesz lehetséges.