2014. év Önkormányzati Választások részletes adatai

Tisztelt Ladányiak!

Egyesületünk 2014. május hónapban történt tisztújító ülését követően rövid és hosszútávú célokat fogalmazott meg. Alapelvünknek tartjuk a közjó szolgálatát, amelyet pártpolitikától mentesen kívánjuk képviselni a városunk érdekében. Eljött az ideje az aktív civil fellépésnek, mert Városunkban sajnos jelenleg számos negatív példát lehet említeni a városvezetés részéről, ami a civileknél is kiverte már  a biztosítékot. Ilyenek például: a helyi média elfogultsága, hiányos és félrevezető - szinte színvonal nélküli - tájékoztatása... a beruházások során történt korrupció gyanús ügyek sorozata... tartalmatlan közmunka program... fejlesztési koncepciók szakmaiatlansága... munkahely fejlesztés kudarca... stb.)

 

Ebben a helyzetben rá kellett világítani arra, hogy először alapvető értékrend változás szükséges a helyi vezetésben, minden más ezután történhet! Sajnos ezt nem vélelmeztük a képviselőtestület néhány tagjánál. Pedig szeretnénk büszkék lenni a városunkra és annak vezetésére! Erre azonban nincs túl sok okunk, az eddigi tapasztalatok alapján!

Fentiekre tekintettel arról döntöttünk, hogy rövidtávú programunk részeként az Egyesületünk a helyhatósági választásokon megméretteti magát, annak ellenére is, hogy új csapatunk alig féléve    fejti ki egyesületi tevékenységét. Tudni kell mindenkinek azonban, hogy számtalan gonddal kell megküzdeni annak, aki jelöltként akar indulni, vagy ha jelölteket akar az egyesületünk állítani. A nehézségeket részben a választási törvény gyorsan meghozott módosításai jelentették.

 

Az országos médiák ebben az időszakban pedig elsősorban a jelenlegi hatalom pozitív eredményeiről számoltak be nap, mint nap. Mire is gondolhatna ebben a helyzetben az átlagpolgár, akik közül sokan tájékozatlanok vagy félre tájékoztatottak a helyi ügyekről??

A kampányon azonban sok múlik, amihez pedig sok pénz kell... de a mi civil egyesületünknek ebből is igencsak kevéske van... így a kampányunk is szerényebb lehetett... legfeljebb csak szép és átgondolt programunk tetszett a választóinknak, akik főleg honlapunkon keresztül ismerkedhettek meg velünk.  A választási hirdetés már politikai reklámnak minősül, így Egyesületünk pártpolitika-mentessége miatt ehhez a kampányeszközhöz sem folyamodhatott. A kiadóknak, akik választási hirdetést kívántak megjelentetni, regisztráltatni kellett magukat hónapokkal még a választások előtt, így nem könnyű az sem, hogy ezt igénybe vehessük... mint ahogyan termet vagy megfelelő helységet kapni sem volt egyszerű. A kellő nyilvánosság hiányzott a választások előtt, így sok lehetősége jelöltjeinknek nem volt még a bemutatkozásra sem. Az esélyegyenlőség tehát a fentiek szerint értelmezendő! 

Nyilvános polgármester jelölt vitát is javasoltunk, amelyet csak Kincses László és Tóth Lajos független polgármester jelöltek vállaltak fel határozottan. Rigán István (Jobbik) egyéb elfoglaltsága miatt, valamint a vitaműsor előzetes programjának nem kellő ismerete miatt a rendelkezésre álló rövid időintervallumban nem vállalta. Az akkor még regnáló polgármester asszony, Dombi Imréné pedig határozottan visszautasította javaslatunkat. Jelöltünket, Kincses Lászlót méltatlannak tartotta a vitára! A politikai érettségének és a jó ízlésének hiányáról tett tanúbizonyságot! Pedig a mások véleményét egy igazi Polgármesternek meg kell hallgatnia, a vitát vállalnia kell, ez a szakma erről szól... vagy tévednénk? Sőt nem csak vállalni, hanem jól kezelni is tudnia kellene.

Nem vitatjuk, hogy Kincses László meglehetősen kritikus a testületi üléseken is... de nem önmaga érdekében teszi ezt, szinte egyedül vállalva, odafigyelve a közvagyonra, beszerzésre, hanem valamennyiünkért teszi szóvá a hiányosságokat, mert tudja: a pénz, amiről döntenek az mind a választópolgároké! Azaz valamennyiünké!! Egy aktív és felelős önkormányzati képviselőnek ez lenne a dolga... vagy ismételten tévednénk?

 

A választás napja közeledett! 

De lássuk mi is a tét? Miről döntünk igazán? 

Úgy véljük minden választópolgár elsősorban önmagáról! Ezen keresztül városáról!

 

Az átlag polgár közéleti aktivitása ma még jellemzően nem elegendő. Sokan már belefáradtak a megváltozhatatlannak tűnő állapotokba. Az értelmiség pedig hallgat, amire igencsak jó oka lehet,    bár ezt elfogadni sohasem tudjuk! 

A demokratikus államrendünk alapvető értéke pedig a szabad választás! 

Ez nagy kincs... ezért akartunk 90-es években szabad hazát, szabad választásokat. 

Ha a hatalom visszaél a hatalmával, akkor számolhat azzal, hogy lesznek, akik ezt nem fogják tűrni. Ha a kritika váddá alakul vagy alaptalan lejáratássá, ami persze elítélendő, akkor egy jogállamban az a szokás, hogy jogi eszközökhöz folyamodnak azok, akiket megvádoltak!

Nem pedig hangszórókkal üvöltik tele a várost üres fenyegetésekkel ijesztgetve, félelmet keltve azokban, akik egyébként is félnek, mert a hatalom félemlítette meg őket! 

Hangszórós fenyegetés és üvöltözés helyett javasoljuk, hogy valóban tegyenek feljelentést azokkal szemben, akik állítják, hogy bűzlik a korrupciótól a város. Lássák a polgárok végre, hogy mi az igazság! Nagyon mélyre süllyedt a politikai kultúra az utóbbi években-hónapokban Püspökladányban!

 

A választások október 12-én megtörténtek, eredménye ismert! 

Névjegyzékünkben lévő szavazópolgár: 12 375 fő

Választáson megjelent:                         6.053 fő

 

Leadott érvénytelen szavazat:    113 db

Leadott érvényes szavazat:     5.940 db

 

Polgármester jelöltek:

Dombi Imréné Fidesz-KDNP:       2108 db 35,49%

Tóth Lajos Független:                2056 db 34,61%

Kincses László Független (P J E):  551 db   9,28%

Rigán István Jobbik:                  1225 db  20,62%

 

Egyesületünk képviselő jelöltjei az alábbi szavazatokat kapták:

 

1 sz. körzet: Dr Sáhy Erzsébet Anna    234 db   31,03 %

2 sz. körzet: Dr Balázs László             187 db    24,35 %

3 sz. körzet: Csontos Erzsébet            123 db   18,06 %

4 sz. körzet: Bíró Ferenc                    104 db   13,38 %

5 sz. körzet: Tamás Imre                  124 db   15,27 %

6 sz. körzet: Szőkéné Duró Erzsébet      45 db     6,52 %

7 sz. körzet: Szoboszlai Gyuláné          100 db   14,84 %

8 sz. körzet:  Mogyorósi János            108 db.  15,41 %

 

Kompenzációs listáról egyesületünk polgármester jelöltje Kincses László megválasztott képviselőként került be a testületbe. Jó döntése a város polgárainak, hogy ismételten mandátumhoz juttatta őt! 

 

Az első, hogy a megválasztottaknak gratuláljunk! 

Kérjük, hogy a jövőben Esküjük szerint végezzék a munkájukat! 

Tisztázzák magukkal azt is, hogy miért lett aktív a civil zóna... és számoljanak még nagyobb aktivitással a jövőben is! 

 

De gratulálnunk kell valamennyi induló jelöltnek, hiszen ők, akik nevüket adták ahhoz, hogy a köz érdekében változtassanak  valamit... valamit, amit eddig mások nem igazán jól csináltak, a meglátásunk szerint! 

Mindenkinek köszönjük, akik elmentek szavazni és vették ezt a fáradtságot, bárkire is adták a szavazatukat! Akik odahaza maradtak a választás napján, azok se gondolják, hogy ez az esemény őket közvetetten nem fogja érinteni! Mindenkit érint, így vagy úgy! 

 

Egyesületünk megmérettette magát és rövid múltja ellenére igencsak jól szerepelt. Legnagyobb eredménynek azt könyveljük el, hogy várospolitikai tényező lettünk. Gondolataink, esetleges kritikai észrevételeink meghallgatást és támogatást kaptak, amit másfél ezernél több szavazat igazol vissza! 

Ezek után hosszabb távú feladataink lesznek, mert a jövőben is oda fogunk figyelni, mi történik a városban a közpénzekből. Milyen koncepciókat látunk a munkahelyek teremtésére, kikből és miért lesznek vezetők és kik és miért nem lesznek vagy maradnak a helyükön, ha egyébként munkájukat kitűnően ellátják...!

 

Végül, de nem utolsósorban megköszönöm azoknak, akik szavazatukat Egyesületünk jelöltjeire adták. Ők biztosan a közt fogják szolgálni Püspökladány jobban élhető jövőjéért! 

 

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 

                                                                                               Molnár József 

                                                                                                      elnök

                                KÖSZÖNJÜK A BIZALMAT!

Önkormányzati Választás 2014

Folytatás...

       

Molinó akció indul...