Corruption

 

Amit korrupciónak neveznek az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája...

2018.10.11. - Jog, matek és a józan ész...

 

A 2018. szeptemberi soron következő testületi ülésen nem került napirendre a TOP-3.2.1-15-HB1-2016-00015 azonosító számú, „A Püspökladányi Petőfi Sándor Általános Iskola energetikai fejlesztése” tárgyú közbeszerzési eljárás eredményének megállapításáról szóló előterjesztés.

2018.10.11-én soron kívüli ülés első napirendjeként került a Képviselő-testület elé. Feltűnően gyanús körülmények miatt az egy nappal korábban tartott Pénzügyi Bizottsági ülésig nem volt módja megismerni a képviselőknek a kivitelezői árajánlat részleteit.

Az ajánlatot benyújtó vállalkozásról sok aggályos információ tudható meg az internetről:

www.nemzeticegtar.hu/kerekzatony-bau-kft-c1309173830.html

  • Közbeszerzést nyert: Nem
  • EU pályázatot nyert: Nem
  • Hatályos negatív információ: Van
  • Lezárt negatív információ: Van

vagy

www.ceginformacio.hu/cr9310420733

Utolsó pénzügyi beszámoló dátuma  
Utolsó éves nettó árbevétel  
Utolsó éves nettó árbevétel EUR-ban
(a beszámoló napján átváltva)
 
Utolsó létszám adat dátuma 2018.09.05
Utolsó létszám adat  

Igen, üres sorok szerepelnek.

 

A bizottsági ülés után vált lehetővé a kivitelezői árajánlat megtekintése, amelyből feltűnően nagy eltérések derültek ki a Tervezői költségszámítás számadataihoz képest. A kivitelező vállalkozás (NAV - nyilvános) adóbevallásában azonnali intézkedést, részletes ellenőrzést sürgető információk találhatók.

A soronkívüli Testületi ülésen képviselői kérdésre adott válasz szerint a közbeszerzéseket bíráló bizottság tagjai között társadalmi képviseletet ellátó személy nincs. Minden tagját a polgármester jelölte ki.

A bizottság az ajánlattevő jogi nyilatkozatát elfogadta. Az árajánlata 27 millió Ft-tal meghaladta a pályázaton nyert összeget, a távol maradó polgármester mégis a Testület elé terjesztette azzal, hogy a többlet kifizetéséhez hiányzó forrást a képviselők nevezzék meg.

 

A beruházás körülményeinek megtárgyalása során az is kiderült, hogy mindössze 2 hónap a vállalt kivitelezési határidő, amelyet racionálisan nem lehetséges teljesíteni, 

mindezek miatt a Képviselő-testület nem szavazta meg a nagy kockázatú és túlárazott kivitelezői ajánlatot.

A polgármester újabb botrányos eljárásával a képviselők érzelmi zsarolására és bűnpártolásra próbálta felhasználni az iskola állapotát. A felszínre került információk alapján több tízmillió forint irracionális tételt tartalmaz az elfogadásra előterjesztett kivitelezési szerződés.

Püspökladány vagyonát és jó hírét veszélyeztető eljárás során a polgármester visszaélt a Képviselő-testület 2016.04.28-i felhatalmazásával (46. határozat, 7. oldal): 

www.puspokladany.hu/kozadat/kepviselo_testulet/kivonatok/2016/2016_04_28.pdf

 
Folytatás hamarosan...
 

Az okozott kár számítható, de a város vesztesége felbecsülhetetlen

 

2018. február 13-án a Debreceni Törvényszék Tolnai Jánosné vádlottat Püspökladány Önkormányzatánál folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt mondta ki bűnösnek, az első fokon kiszabott, felfüggesztett 1 év 2 hónap börtönbüntetésen nem változtatott, továbbá 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, 1 millió 760 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, a kiszabott 12 millió forint értékű vagyonelkobzást is helyben hagyta.

 

Püspökladány jegyzője a 2018. 03. 29-i Testületi ülésen képviselői kérdésre válaszolt: a Város jogi képviselőjét arra kérte, hogy az Önkormányzat kártérítési igényét jogi alapokon vizsgálja meg, amennyiben lehetőség lesz, állítsa össze, készítse el. Azt az Önkormányzat megtárgyalja és utána beadható a kárigény.

2018. 04. 26-án nem tárgyalt a Képviselő testület kárigény benyújtásáról szóló napirendet.

 

Talán lassan őrölnek az igazság„szolgáltatás” malmai, vagy más az oka, de az okozott kár kiszámítható:

A bűncselekmény-sorozatban 12 millió Ft közpénz került mások zsebébe törvénytelenül.

Az eltelt 10 évben ez 10 %-os kamatos kamattal összesen 30 millió Ft-os összeget jelent.

De a kár nem csak ennyi: a vádlottat projektmenedzseléssel is megbízó, a hűtlen kezelést elkövető Arnóth Sándor azért is bontott szerződést Tolnainéval 2009 tavaszán, mert a gyűjtőút- és kerékpárút beruházás közbeszerzési „mulasztásai” mellett a fürdőfejlesztés  III. ütem Európai Uniós pályázat kötelező határidejű mérföldköveit sem teljesítette.

A 220 millió Ft-os EU-s támogatástól az Önkormányzat szégyenszemre visszalépett.

2009-ben nem ez volt az egyetlen visszaadott pályázat, mert az Ipari park fejlesztésre elnyert 150 millió Ft-ról is lemondó Önkormányzati határozat született.

 

2018-ban mindenkinek nyilvánvalóvá vált városunk lemaradása, a bűnös, kapzsi, önző szándék miatt nem csak pénzt, hanem időt, reményt és lehetőségeket veszített Püspökladány.

Nem nyerhettünk újabb pályázatokat, városunk nevénél ott a fekete jel: VISSZALÉPETT!

 

Sokáig hangoztatták az ártatlanság vélelmét, hogy a még le nem zárt bírósági ügyekben ne ítélkezzen senki… Dombi Imréné saját maga ismerte be tevékenységét a bűnügyekben.

A bíróság immár jogerősen döntött, a bűncselekmény-sorozat megtörtént!

Az elszenvedett veszteségek felelősei ma is ott vannak az Önkormányzatban: a városvezető  és a többségi képviselők frakciója!

 

A város vesztesége felbecsülhetetlen, mert ezek a bűncselekmények befolyásolták-korlátozták-rombolták a püspökladányiak életlehetőségeit, a gyermekeink-unokáink sorsát.

Ha 2010-2011-re elkészült volna a Fürdő és az Ipari park:

vajon mennyivel több  iparűzési és idegenforgalmi adó érkezett volna az Önkormányzathoz?

Mennyi munkahely keletkezhetett volna Püspökladányban?

Mennyi turista vihetné szerte az országban a városunk jó hírét?

Kisújszállás, Túrkeve, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Debrecen példáiból tudható, hogy azóta újabb pályázatokat is nyerhettek.

 

A városvezető hallgat, vagy másra tereli a szót és van súlyosabb: butának tetteti magát!

Bűneit nem gyónja meg, esküjét megszegi, felelősségét nem vállalja.

A város pusztul és elnéptelenedik, mert a fiatalság a lábával szavaz, a jövőjéért elköltözik

 

…és hazaüzen Skype-on:

Ameddig ilyen közpénz-tolvaj „vezeti” Püspökladányt, a veszteség egyre nagyobb lesz minden nap…